De voorbije dagen is de nieuwe windturbine van Aspiravi langs de E314 snelweg opgebouwd. Nadat de kraan op de werf was aangekomen en volledig opgebouwd was, ging ook de bouw van de windturbine door de goede weersomstandigheden erg vlot.

Eigenlijke opbouw windturbine

Nadat midden augustus de grote onderdelen van de windturbine via nachtelijke transporten en de tijdelijke afrit langsheen de E314, op de werf waren geleverd, werd de voorbije dagen de windturbine opgebouwd.

Eerst werd de kraan opgebouwd. Dit is een bijzonder exemplaar met een gieklengte van 140 meter, die de erg zware onderdelen van de windturbine kan hijsen. Nadien volgde de eigenlijke opbouw van de windturbine. Aangezien de weersomstandigheden gunstig waren, dit wil zeggen niet teveel wind, gebeurde de opbouw van de windturbine op amper 5 dagen.

Aspiravi heeft in Diest een windturbine gebouwd van het type Vestas V150 met een ashoogte van 123 meter en wieken van 75 meter. De windturbine heeft een geïnstalleerd vermogen van 4,2 MW en zal groene stroom produceren equivalent aan het gemiddeld jaarlijks verbruik van 3.800 gezinnen.

Elektrische werken en opstart productie in najaar

Na de opbouw vinden nu de elektrische werken en de inbedrijfstelling van de nieuwe windturbine plaats. Dit houdt in dat in de windturbine alle nodige elektrische werken uitgevoerd worden. De windturbine wordt dan regelmatig opgestart om alle aspecten volledig te testen en alles nauwkeurig af te stellen.

Na de inbedrijfstelling draait de windturbine gedurende een periode van 300 uren waarin eventuele storingen opgespoord en verholpen worden. Na die eerste 300 uren wordt een onderhoud gepland, om vervolgens over te gaan naar de fase van proefdraaien. De windturbine produceert dan groene stroom en wordt constant gemonitord.

Als deze fase geslaagd is, wordt de nieuwe windturbine effectief in gebruik genomen en zal ze gedurende vele jaren lokale, hernieuwbare energie produceren. Indien alles volgens planning verloopt, kan de windturbine in het najaar in dienst worden genomen.

Winturbines dragen bij aan vele klimaatdoelstellingen

De nieuwe windturbine in Diest vermijdt een jaarlijkse CO2-uitstoot van 6.300 ton en draagt zo concreet bij tot de realisatie van de vele klimaatdoelstellingen die op de verschillende beleidsniveaus vooropgesteld worden.

De bouw van deze windturbine past onder meer in het Klimaatbeleidsplan van de provincie Vlaams-Brabant die tegen 2040 klimaatneutraal wil zijn en binnen het gemeentelijk Klimaatactieplan 2030 van Diest. De gemeente ondertekende ook het Europees Burgemeestersconvenant en streeft ernaar om tegen 2030 de CO2-uitstoot op haar grondgebied met minstens 40% te verminderen. Meer lokale, hernieuwbare energie draagt niet alleen bij aan de noodzakelijke energietransitie, maar leidt ook tot meer energie-onafhankelijkheid van het buitenland.

Bekijk foto’s van de opbouw van de windturbine op Linkedin en Instagram.